3D ŠTAMPA U ARHITEKTURIPojava 3D štampe i preciznih 3D štampača koji su u stanju da naprave izuzetno komplikovane funkcionalne modele je dovelo do toga da na neke stvari gledamo mnogo drugačije. Primena 3D štampe je neverovatno velika, postoji zapanjujuća količina toga što čak i prosečan 3D štampač može da izvede, tako da je vrlo jasno da je 3D štampanje stvar budućnosti. 
Kao i svaka druga tehnologija u povoju, tako je i 3D štampanje još uvek u fazi sazrevanja i definisanja okvira i granica. Do sada je već više puta dokazano da je primenjivost 3D štampača u medicini, mašinstvu ali i arhitekturi, nešto što može da bude od izuzetno velikog značaja. Budući da se zaista trudimo da upoznamo ljude iz naše okoline sa kompletnom tehnologijom 3D štampanja, odlučili smo da malo detaljnije uđemo u priču o samoj primeni. Za početak smo odlučili da malo detaljnije opišemo šta je to što 3D štampa može da pruži u arhitekturi.

Beneficije korišćenja 3D štampe u arhitekturi

●    Polazeći od onoga što je najbitnije u današnje vreme - novca, dolazimo do prvog i izuzetno bitnog faktora vezanog za 3D štampanje - cena. Kompletna cena izrade 3D štampanog modela je izuzetno niska. Materijali neophodni za rad su prilično jeftini, a u saradnji sa drugim 3D štamparijama i organizacijama, sam proces učenja i savlađivanja novih tehnika postaje lakši i jeftiniji.
●    Čuvena izreka - vreme je novac se takođe odražava i na svet 3D štampe. Vreme koje se utroši na izradu izuzetno kompleksnih modela zgrada, enterijera, ili čak čitavih urbanističkih blokova je svedeno na minimum i samim tim i cena izrade modela je manja nego što je to bio slučaj u prošlosti.
●    Raznovrsnost je još jedan od benefita koje 3D štampa može da pruži arhitektama. 3D tehnologija je omogućila štampanje neverovatno detaljnih modela i maketa, bilo da se radi o urbanističkom planu kompletnog dela grada ili je reč o detaljima nameštaja. Ova raznovrsnost se već pokazala kao izuzetna stvar u modernom svetu arhitekture, gde profesionalci dolaze do fascinantnih idejnih rešenja zahvaljujući upravo mogućnostima 3D štampe.
●    Primenjivost i reprezentativnost odštampanih modela pružaju neverovatne mogućnosti kako arhitektama i dizajnerima enterijera, tako i klijentima koji mogu mnogo lakše da shvate poruku kada mogu da vide detaljan 3D model pred sobom.

Metodologija 3D štampe

Generalna metodologija 3D štampanja i svega što prati ovaj proces se može podeliti na 3 glavna koraka:
●    Softversko modelovanje - prvi korak koji zahteva izradu preciznog i detaljnog modela objekta koji će se štampati. 3D modelovanje je postalo jedno od zaista nephodnih zanimanja u današnje vreme, i kvalitetni 3D modeleri se teško nalaze, ali uspevaju da izvedu magiju u programima za pravljenje modela. Postoji čitav niz softvera za 3D modelovanje, i zavisno od potreba i specifikacija objekta koji je potrebno izraditi, kao i od specifikacija pojedinačnih 3D štampača, svaki model objekta se pravi na generalno sličan način, zavisno od metodologije samog modelera. Nakon završavanja softverskog modela, prelazi se na sledeći korak.
●    3D štampanje - sledeći, i praktično najvažniji korak u celom procesu. 3D štampač od unetih parametara kreće da termički obrađuje materijal od kog se objekat štampa, i zavisno od vrste samog štampača, sastavlja željeni objekat. Objekti mogu biti različite strukture, od više materijala i praktično mogu predstavljati šta god modeleru padne na pamet. Naravno, najviše toga zavisi od samih mogućnosti koje konkretni 3D štampač može da pruži. Pojedini štampači omogućavaju rad sa više od 2 materijala kao i mogućnost štampanja objekata unutar drugih objekata. Nakon što je objekat uspešno odštampan, prelazi se na poslednji korak.
●    Završna obrada - korak koji obuhvata sve, od sastavljanja odštampanih delova u konkretan objekat, fine obrade površina, bojanja, lakiranja i svega što spada u finiširanje proizvoda. Sa dobrim materijalima i iskusnim modelerom, proces završne obrade može da se svede na minimum, i samim tim olakša i ubrza čitav proces rada. Nakon završne obrade željeni objekat je spreman za upotrebu, i čitav proces može da se ponovi.

Zaključak

Napretkom tehnologije neke stvari koje su u prošlosti predstavljale samo maštu i mogle su biti viđene u naučno-fantastičnim serijama, postale su deo svakodnevice. Kompletan proces izrade funkcionalnih modela i operativnih prototipova je u prošlosti oduzimao izuzetno mnogo vremena i zahtevao je posebnu ekpertizu. Pojavom tehnologije 3D štampe čitav ovaj proces je ubrzan, pojednostavljen i ono što je najvažnije - otvorena su vrata za nova istraživanja i nove ciljeve. Razvojem 3D štampe olakšan je i razvoj arhitekture, i profesionalci sada mogu da na najkonkretniji način dođu do neophodnih saznanja kako bi arhitektura kao nauka, ali i kao grana privrede procvetala. Ostaje nam da vidimo kakve će nam se još mogućnosti otvoriti uz pomoć 3D štampanja.
 

NAŠA MISIJA

Pored usluga i iskustva koje možemo da pružimo, želimo da podignemo nivo znanja o samom razvoju video igara, 3D tehnologijama, kao i dizajnu cilj nam je da približmo kvalitetne proizvode i sadržaje našim korisnicima i učinimo ih dostupnijim, dok zajedno prolazimo kroz edukativni proces dolaženja do tih proizvoda.

NAŠA FILOZOFIJA

Osnovna delatnost nam je razvoj video igara, koje pratimo pružanjem uslužnog 3D modelovanja i štampanja. Takođe radimo i 2D art i dizajn, uz širok spektar različitih ponuda i opcija za saradnju. Generana ideja nam je da upoznamo klijente sa svojim uslugama i pokažemo da je moguće biti pristupačan i kvalitetan u isto vreme.

VISOKI KVALITET 3D ŠTAMPE

GRAFIČKI DIZAJN & DIGITALNO ILUSTROVANJE

Esoter Studio

TEAM ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D OFFICE ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D ART ESOTER STUDIO

3D ŠTAMPA ESOTER STUDIO

BLOG

Šta nas čeka nakon konferencije Casual Connect Belgrade 2018.

Kada vodite mali nezavisni studio za razvoj video igara, morate da naučite izuzetno mnogo stvari. Ovaj proces učenja, dok pokušavate da napravite dobar sadržaj, može da vas odvede u najrazličitijim smerovima.

+

Casual Connect Beograd - Upoznajte Esoter Tim (01.10. - 03.10.2018.)

Voditi firmu koja se bavi razvojem video igara može da bude prilično stresan posao, ali takođe nosi sa sobom gomilu jako zabavnih momenata.

+

ESOTER INTERVIEW WITH BLUE MOON GAME PORTAL

Pojava 3D štampe i preciznih 3D štampača koji su u stanju da naprave izuzetno komplikovane funkcionalne modele je dovelo do toga da na neke stvari gledamo mnogo drugačije...

+