BUDUĆNOST PRIMENE 3D ŠTAMPE U ARHITEKTURIKao i kod svake druge tehnologije u povoju, ima još mnogo toga što tek treba da naučimo i savladamo kako bismo zaista mogli da iskoristimo pun potencijal 3D štampe. Doktor arhitekture iz Australije, Džejms Gardiner, je ubeđen da budućnost ipak nije tako daleko.

On na kompletnu primenu 3D štampe gleda iz malo drugačije perspektive - kako postići nešto jedinstveno, efikasno a ujedno i ekonomično. Njegova ideja se zasniva na tome da je 3D štampa u arhitekturi najlakše primenjiva za izradu unikatnih kalupa za panele i betonske komponente.

Njegova ideja je zanimljiva iz više razloga, jer trenutni standardi, masovna produkcija i tehnologija kojom industrija raspolaže nose mnogo ograničenja. Originalnost i unikatnost u ovakvom sistemu koštaju mnogo više, a i sama izvodljivost i funkcionalnost mogu biti dovedeni u pitanje. 3D štampanje omogućava izradu kalupa i unikatnog dizajna (prilično sam sigurna da je “dizajn” nebrojiv na srpskom), kao i funkcionalnih prototipova i test materijala za mnogo manje vremena i uz mnogo manje troškove.

Dr. Gardiner je odlučio da pokaže primenljivost svoje ideje razradom 3D štampanih veštačkih koralnih grebena.

Velik broj postojećih veštačkih koralnih grebena je napravljen on jednostavnih i jeftinih materijala koji ne odgovaraju originalnoj nameni.” - Dr. James Gardiner

Kako dr. Gardiner navodi, homogeni i jednostavni materijali nisu najpogodniji za razvoj vodenog života. Jedan od razloga je i taj što se veštački koralni grebeni najčešće prave od betona, sa čije glatke površine vodene struje vrlo lako uklone mlade korale koji su tek počeli da se razvijaju.

Stručnjaci za biologiju mora se slažu sa dr. Gardinerom oko toga da bi kompleksna površina pomogla kod zadržavanja organizama na samim veštačkim grebenima. Doduše, i oni su svesni da je 3D tehnologija još uvek u procesu razvoja, tako da ne veruju da će to skoro postati praksa.

Složenost strukture grebena nije samo dobra za različitost vrsta koje žive na njemu, već može imati izuzetan značaj i za razvoj turizma.” - David Lennon, Reef Design Lab

Sama organska priroda strukture i način na koji je ta struktura uklopljena u sredinu su ono što je privuklo i druge stručnjake da se priključe dr. Gardinerovom projektu. Mnogi od njih navode da su ideje ovog arhitekte zaista revolucionarne.

Rad na očuvanju životne sredine je izuzetno važan aspekt ovog projekta, ali iz njega mogu da se nauče i mnoge druge stvari. Ovaj potencijal su primetile i kolege dr. Gardinera, i krenuli su da razvijaju najveći 3D štampač na svetu. Generalna ideja je da se uz njegovu pomoć prave voštani kalupi za betonske komponente. Zbog količine detalja i preciznosti 3D štampe, budućnost arhitekture deluje prilično zanimljivo.

Uz pomoć 3D štampe možemo da razradimo sve vrste komponenti i da na taj način stvorimo jedinstvenu kombinaciju estetike, strukturalnog integriteta, akustike, osvetljenja… Možemo da unesemo značajnu promenu u kompletnu građevinsku industriju.” - Dr. James Gardiner

Dr. Gardiner je učestvovao na više izložbi sa svojim radovima, ali ono što se zaista trudi da postigne je buđenje svesti kod mladih arhitekata. Generalni cilj je da navede mlade ljude da počnu da razmišljaju inovativno i originalno. Uklapanje organske estetike u dizajn može da bude jako zanimljiv, ali takođe i funkcionalan trend.

Glavna načela organske arhitekture su uspostavljanje sklada između čoveka i prirode, a uz pomoć 3D štampe, ta načela su zaista blizu. Da li to znači da ćemo za koju godinu imati prilike da živimo u svetu iz naučno-fantastičnih filmova? Ne baš, ali sigurno ćemo moći da savladamo mnoge probleme sa kojima smo se susretali u arhitekturi i građevinarstvu.

Zaključak

Dr. Gardiner i njegov tim su zagrebali površinu primene novih tehnologija u arhitekturi. Njihov cilj i osnovna želja je da popločaju put mladim generacijama arhitekata i građevinskih inženjera i pokažu im da u današnje vreme praktično ništa nije nemoguće.

Sastavljanje kalupa i delova konstrukcija koji su unikatni i koji pružaju praktično neograničene mogućnosti su samo jedan od mogućih scenarija koji nas iščekuju. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo - 3D tehnologija je definitivno jedan od ključnih aspekata budućnosti arhitekture.
 

NAŠA MISIJA

Pored usluga i iskustva koje možemo da pružimo, želimo da podignemo nivo znanja o samom razvoju video igara, 3D tehnologijama, kao i dizajnu cilj nam je da približmo kvalitetne proizvode i sadržaje našim korisnicima i učinimo ih dostupnijim, dok zajedno prolazimo kroz edukativni proces dolaženja do tih proizvoda.

NAŠA FILOZOFIJA

Osnovna delatnost nam je razvoj video igara, koje pratimo pružanjem uslužnog 3D modelovanja i štampanja. Takođe radimo i 2D art i dizajn, uz širok spektar različitih ponuda i opcija za saradnju. Generana ideja nam je da upoznamo klijente sa svojim uslugama i pokažemo da je moguće biti pristupačan i kvalitetan u isto vreme.

VISOKI KVALITET 3D ŠTAMPE

GRAFIČKI DIZAJN & DIGITALNO ILUSTROVANJE

Esoter Studio

TEAM ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D OFFICE ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D ART ESOTER STUDIO

3D ŠTAMPA ESOTER STUDIO

BLOG

Najuticajniji onlajn kanali vezani za 3D štampu

U poslednjih par godina 3D štampa je postala poprilično popularna tehnologija. Praktično ne postoji kraj sveta u kome 3D štampa nije postala sastavni deo različitih poslova. Tehnologiju 3D štampe možemo da vidimo u arhitekturi, medicini, zabavnoj industriji, ali i u mnogim drugim granama industrije gde ova primena možda i nije toliko očigledna

+

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

+

Šta nas čeka nakon konferencije Casual Connect Belgrade 2018.

Kada vodite mali nezavisni studio za razvoj video igara, morate da naučite izuzetno mnogo stvari. Ovaj proces učenja, dok pokušavate da napravite dobar sadržaj, može da vas odvede u najrazličitijim smerovima.

+