Najuticajniji onlajn kanali vezani za 3D štampu

U poslednjih par godina 3D štampa je postala poprilično popularna tehnologija. Praktično ne postoji kraj sveta u kome 3D štampa nije postala sastavni deo različitih poslova. Tehnologiju 3D štampe možemo da vidimo u arhitekturi, medicini, zabavnoj industriji, ali i u mnogim drugim granama industrije gde ova primena možda i nije toliko očigledna

 

Kako sama 3D tehnologija napreduje, pojavljuje se sve više ljudi koji žele da ovu tehnologiju, kao i sve što ona nosi sa sobom, učine dostupnom svima. Kako internet zajednica vezana za 3D štampu raste, tako korisnicima interneta postaje sve jednostavnije da nađu stručan sadržaj koji ih zanima. Svakim danom je sve lakše naći online kurseve, tutorijale i lekcije vezane za skoro svaki apsekt 3D štampe.

 

Malo smo “prekopavali” internet i došli smo do nekih od najboljih i najuticajnijih kanala na Youtube platformi vezanih za 3D štampu. Zbog čega smo se odlučili na ovakav potez? Pa na prvom mestu zbog toga što su neki od ovih kanala direktno odgovorni za naše razumevanje delikatnog procesa 3D štampe. Takođe, mnogi od ovih kanala su nam pomogli da uštedimo vreme i trud, kao i da uživamo u kompletnom procesu. Da ne dužimo previše, evo samo nekih od naših omiljenih YouTube kanala koji vam mogu pomoći pri razumevanju i savladavanju tehnika 3D štampe.

 

Maker’s Muse

Jedan od najpopularnijih kanala vezanih za 3D štampu na YouTube platformi, Maker’s Muse ima više od 375,000 pretplatnika. Svake nedelje objavljuju 3 videa i trude se da maksimalno pokriju kompletnu priču vezanu za 3D štampu i 3D skeniranje. Na ovom kanalu možete naći osnovne tutoriale, savete i trikove vezane za 3D štampu i 3D skeniranje, ali isto tako možete naći i sadržaj o razvijanju protoripova. Pored svega toga, ova ekipa ima i odličan sajt koji može biti od pomoći svima koji rade sa 3D tehnologijom. Ukoliko ste u potrazi za detaljnim vodičem kroz procese 3D štampe, Maker’s Muse je mesto za vas.

(https://www.youtube.com/user/TheMakersMuse/featured)

 

Make Anything

Kanal sa skoro 340,000 pretplatnika, ovaj kanal predstavlja praktično bukvalan prevod svog imena - Napravi Bilo Šta. Ovaj kanal predstavlja odgovor na gomilu pitanja vezanih za “Uradi-Sam” printove, ali takođe se bavi i problematikom korištenja 3D štampe za kućne popravke kao i generalne primene ove tehnologije. Ukoliko vam treba inspiracija, ili objašnjenje kako iskoristiti 3D štampu u sopstvene svrhe - Make Anything je kanal za vas. Pogotovo ukoliko tek učite o 3D tehnologijama, ovaj kanal može dosta da vam pomogne.
(https://www.youtube.com/channel/UCVc6AHfGw9b2zOE_ZGfmsnw/featured)

 

3D Printing Nerd

Originalno osnovan kao kanal gde jedna osoba vodi ljude kroz kreativni proces i rad sa svojim prvim 3D štampačem, ovaj kanal je jako brzo evoluirao. Trenutno broji skoro 300,000 pretplatnika, sa neverovatno velikom kolekcijom izuzetno korisnog sadržaja. Ovaj kanal nudi razne savete, trikove i objašnjenja, prati proces štampanja, korišćenje specifičnih materijala, pa sve do recenzija 3D štampača. Ukoliko vas zaista zanima nauka i detalji koji 3D štampu čine takvom kakva jeste - obavezno proverite ovaj kanal.
(https://www.youtube.com/channel/UC_7aK9PpYTqt08ERh1MewlQ/featured)

 

MatterHackers

Ukoliko već imate nekog iskustva sa 3D štampom, ali vas zanimaju pravi saveti za rad, ili konkretna oprema, MatterHackers je kanal za vas. Sa preko 80,000 pretplatnika i jako zabavnim pristupom, sadržaj ovog kanala može da pomogne bilo kome ko je zainteresovan za razvoj 3D tehnologija. Pored saveta i tutorijala, ovaj kanal takođe radi i recenzije opreme, materijala i praktično svega bitnog za 3D štampu. Momci koji vode celu priču su jako duhoviti, i umeju da razlože svaki problem do najsitnijih detalja. Izuzetno koristan kanal koji nam je više puta do sad pomogao da nađemo pravo rešenje za probleme sa kojima smo se susretali.
(https://www.youtube.com/user/MatterHackersInc/featured)

 

3D Printed Tabletop


Postoji mnogo različitih načina primene 3D tehnologije. Kada se uzme u obzir da je naša primarna delatnost razvoj igara, kao i činjenica da smo svi u Esoteru strasveni gejmeri, uvek nam treba dodatna inspiracija. Praktično najbolja stvar koja nam se desila, što se tiče potrage za inspiracijom je to što smo naleteli na 3D Printed Tabletop kanal. Relativno mali kanal sa nešto više od 23,000 pretplatnika i izuzetno mnogo zanimljivih i šaljivih video sadržaja, ovaj kanal je savršen za sve koji žele da naprave vezu između sveta igara i sveta 3D štampe. Na kanalu se mogu naći brojni materijali vezani za štampanje 3D figurica, razradu tabletop igara, povezivanje tehnologije 3D štampe sa procesom izrade igara, pa čak i za izradu i obradu jako kvalitetnih 3D štampanih objekata. Ukoliko je makar deo vas i dalje zaljubljen u igre - naš savet je da posetite ovaj kanal što pre.
(https://www.youtube.com/channel/UCr_uz-iWzyR1VJNlN-E1y7w/featured)

 

Na kraju dana, internet je prepun zanimljivog i relevantnog sadržaja. Pogotovo kad je taj sadržaj direktno vezan za razvoj neke moderne tehnologije. Još kada na to dodamo i faktor da većina 3D štampača radi uz pomoć open-source, odnosno slobodne tehnologije, postaje jasno zašto povezvanje sa internet zajednicama koje se bave 3D štampom može jako da pomogne pri učenju i savlađivanju ove tehnologije. Ovo su samo neki od popularnih YouTube kanala koje smo mi lično doživeli jako pozitivno. Činjenica je da smo sigurno preskočili mnoge kreatore, ali smo ove izabrali zbog vrste sadržaja i načina na koji taj sadržaj prenose. Bacite pogled na neki (ili na sve) od ovih kanala i dajte nam svoje mišljenje. Koji od njih je vama omiljen? Da li znate za neki kanal koji smo preskočili? Ostavite komentar na nekoj od naših socijalnih mreža.
 

OUR MISSION

Other than services and experiences we provide, we aim to elevate the level of knowledge about game development, 3D technologies, art, and design. Our mission is to make quality products and content available to our clients, while we go through the educational process of making those products together.

OUR PHILOSOPHY

Our core business is based on video game development, followed by services of 3D modeling, 3D printing, 2D art and design, with a high variety of offers and options for mutual collaboration. General idea we follow is to get to know our clients and get them to know our services, so we can show them it’s possible to achieve availability and high quality at the same time.

 

HIGHEST QUALITY 3D PRINT

GRAPHIC DESIGN & DIGITAL PAINTING

Esoter Studio

TEAM ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D OFFICE ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D ART ESOTER STUDIO

3D PRINTING ESOTER STUDIO

BLOG

The Most Influential 3D Printing Channels Online

In the last couple of years, 3D printing has become more and more popular. It has managed to find its way to almost every corner of the earth, and not just that, 3D printing has become an essential part of various different types of businesses. You can find 3D printing technology applied to architecture, medicine, entertainment, and a lot of completely different branches of the industry.

+

Esoter Studio at Games.Con Belgrade

Looking Ahead after the Casual Connect Belgrade 2018.

+

Looking Ahead after the Casual Connect Belgrade 2018.

Looking Ahead after the Casual Connect Belgrade 2018.

+