Šta nas čeka nakon konferencije Casual Connect Belgrade 2018.

 

Kada vodite mali nezavisni studio za razvoj video igara, morate da naučite izuzetno mnogo stvari. Ovaj proces učenja, dok pokušavate da napravite dobar sadržaj, može da vas odvede u najrazličitijim smerovima. Sad kada je Casual Connect konferencija u Beogradu i zvanično zavrčena, možemo iskreno da kažemo da smo naučili izuzetno mnogo. Naučili smo jako mnogo o razvoju video igara, o razvoju samog poslovanja, o prilaženju izdavačima, o pronalaženju investitora, ali verovatno najvažnija stvar koju smo naučili je kako da pristupimo industriji kao takvoj.

 

Pre svega bi smo želeli da izrazimo našu duboku i iskrenu zahvalnost organizatorima i osoblju koji su učinili ovu konferenciju onakvom kakva danas jeste. Toliko mnogo divnih ljudi je u svakom momentu bilo spremno da nam izađe u susret sa bilo čime što bi moglo da nam zatreba. Takođe, voleli bi smo da se zahvalimo svim predstavnicima gaming industrije koji su učestvovali i pomogli da ova konferencija zaista bude jedna od najboljih ovog tipa. Bez svih ovih divnih ljudi, svet bi bio mnogo strašnije mesto za neiskusne developere.

 

Tokom ovogodišnjeg Casual Connecta, Esoter Studio je dobio izuzetno mnogo dobrih prilika. Imali smo priliku da razgovaramo sa brojnim ekspertima i profesionalcima, i imali smo prilike da vidimo šta nas čeka u budućnosti. Izuzetno nam je drago da spomenemo kako su svi sastanci na kojima smo učestvovali urodili plodom. Sada zaista znamo šta nas čeka i na koji način treba da planiramo svoj razvojni put. Posećivanje ovakvih dešavanja i odlazak na ovakve konferencije je izuzetno korisno iskustvo za svakoga ko se bavi razvojem video igara, a nama je ovogodišnja konferencija pomogla da shvatimo na koji način treba da pristupimo kompletnoj industriji.

 

Budući da smo godinama radili kao developeri, znamo kako da pravimo igre, ali nismo znali mnogo o poslovnom pristupu celoj industriji. Zahvaljujući iskusnim ljudima iz ove industrije, sada znamo na koji način treba da razmišljamo o tržištu, ali takođe i kako da postavimo sebi dugoročne ciljeve. Naučili smo mnogo o samom sadržaju naših igara, naučili smo kako da prilagodimo sopstveni sadržaj, ali naučili smo i kako da postignemo visoku retenciju i zainteresujemo igrače za naše igre i svetove.

Još jedna stvar vredna pomena je činjenica da je demo za Children Of Lir pobrao izuzetno pozitivne kritike. Velik broj izdavača i developera je imalo priliku da proigra prvih desetak minuta igre i velikim brojem dominiraju pozitivni komentari. Ovo nam je dalo posebnu motivaciju, tako da računamo da Children Of Lir može da bude gotov do trećeg kvartala 2019. godine. Na projektu ima još mnogo posla, ali smo prilično samouvereni da možemo da ga završimo pre kraja 2019.

 

Što se tiče budućnosti samog Esoter Studija, moramo priznati da deluje prilično lepo iz ove perspektive, ali i dosta dinamično. Pored rada na Children Of Lir projektu, odlučili smo da se probijemo i na tržište casual i hyper-casual igara. Ove igre odlikuje mnogo kraći i efikasniji proces razvoja, ali i izuzetna retencija igrača. Pored toga ove igre su u stanju da generišu značajne prihode od reklama, što je prilično korisno kada radite kao nezavisni studio. Do sada smo već razvili par ovakvih naslova i sve ove igre bi uskoro trebalo da budu dostupne širom sveta. Naravno, rad na ovim igrama ne znači da smo zaboravili rad na drugim projektima, ali znači jednu stvar - naš posao je postao mnogo zanimljiviji.

 

Kao što možete da zaključite, upustili smo se u zanimljivu avanturu, i zaista se nadamo da ćete nas pratiti kroz nju. Daćemo sve od sebe kako bi vas obaveštavali o radu na daljim projektima, tako da pratite naš sajt i naše socijalne mreže kako bi ste prvi saznali novosti. Ostanite srećni i radoznali, i ukoliko imate bilo kakvih komentara, ideja, predloga, ili pitanja, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila ili preko socijalnih mreža.

 

 

NAŠA MISIJA

Pored usluga i iskustva koje možemo da pružimo, želimo da podignemo nivo znanja o samom razvoju video igara, 3D tehnologijama, kao i dizajnu cilj nam je da približmo kvalitetne proizvode i sadržaje našim korisnicima i učinimo ih dostupnijim, dok zajedno prolazimo kroz edukativni proces dolaženja do tih proizvoda.

NAŠA FILOZOFIJA

Osnovna delatnost nam je razvoj video igara, koje pratimo pružanjem uslužnog 3D modelovanja i štampanja. Takođe radimo i 2D art i dizajn, uz širok spektar različitih ponuda i opcija za saradnju. Generana ideja nam je da upoznamo klijente sa svojim uslugama i pokažemo da je moguće biti pristupačan i kvalitetan u isto vreme.

VISOKI KVALITET 3D ŠTAMPE

GRAFIČKI DIZAJN & DIGITALNO ILUSTROVANJE

Esoter Studio

TEAM ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D OFFICE ESOTER STUDIO NOVI SAD

2D ART ESOTER STUDIO

3D ŠTAMPA ESOTER STUDIO

BLOG

Najuticajniji onlajn kanali vezani za 3D štampu

U poslednjih par godina 3D štampa je postala poprilično popularna tehnologija. Praktično ne postoji kraj sveta u kome 3D štampa nije postala sastavni deo različitih poslova. Tehnologiju 3D štampe možemo da vidimo u arhitekturi, medicini, zabavnoj industriji, ali i u mnogim drugim granama industrije gde ova primena možda i nije toliko očigledna

+

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

+

Šta nas čeka nakon konferencije Casual Connect Belgrade 2018.

Kada vodite mali nezavisni studio za razvoj video igara, morate da naučite izuzetno mnogo stvari. Ovaj proces učenja, dok pokušavate da napravite dobar sadržaj, može da vas odvede u najrazličitijim smerovima.

+