3D FAQ



 

3D štampa - šta je to?

Jednostavno objašnjeno - 3D štampa je proces štampanja trodimenzionalnih objekata svih oblika. Finim slaganjem slojeva po principu jedan preko drugog, 3D štampači rade sa različitim vrstama materijala kako bi materijalizovali željeni objekat, čiji je model prethodno digitalno pripremljen.


Kakvu opremu koristimo?

Naš studio radi sa Ultimaker 3 Extended 3D štampačem - trenutno najpouzdanijim 3D štampačem sa dva ekstrudera na svetu. Ultimaker 3 Extended radi sa dve različite vrste materijala i sa dva vrlo lako zamenjiva jezgra, što mu pruža mogućnosti izrade vrlo kompleksnih mehaničkih delova. Ovaj štampač može da štampa objekte do najviše 215x215x300 mm, sa rezolucijom sloja do 2 mikrona (0,02 mm).


Koje materijale koristimo?

Najrasprostranjeniji i najviše korišćeni materijali u 3D štampanju su M-Flex, ABS, Nylon i PLA. U osnovi svi predstavljaju različite vrste plastike, koja se deformiše i menja na određeni način pri određenim temperaturama.

M-FLEX - Ovaj materijal je mnogo čvršći od ostalih materijala i patentiran je od strane kompanije Blueprinter. M-Flex je podležan uvtranju i krivljenju bez straha od oštećenja i deformacije. Takođe, neiskorišteni prašak je ponovo upotrebljiv kao materijal za štampu.

ABS - Skraćeno od Acrylonitrile Butadiene Styrene, ovaj materija predstavlja najpopularniji materijal za 3D štampanje i najpogodniji je za rad. Modeli od ovog materijala su čvrsti, otporni na udarce i jako su zahvalni za rad zbog kombinacije potrebne fleksibilnosti i čvrstine samog materijala.

NYLON - Savršen materijal za mehaničke delove, izuzetno fleksibilan u tankim slojevima, ali izuzetno dobro povezan među slojevima. Ovaj materijal je takodje dosta hidrofilan, i može da upije do 10% svoje težine vlage.

PLA - Skraćeno od Polyactide, ovaj materijal trpi temperaturu do 60 stepeni celzijusa i predstavlja organsku plastiku. Ne mrvi se i dozvoljava sve vidove završne obrade. Čvršći je materijal od ABS-a i duga izloženost suncu može da ga ošteti, ali predstavlja odličan materijal za funkcionalne prototipove i čvršće objekte.

Pored ovih materijala postoji još izuzetno velik broj drugih materijala sa kojima može da se radi 3D štampa. Ultimaker proizvodi 8 vrsta svojih materijala, i postoji jako velik broj entuzijasta koji razvijaju nove materijale za efikasniji rad.


Gde se primenjuje 3D štampa?

3D štampanje je postalo nezamenjiv deo različitih oblasti od trenutka od kad su se pojavili prvi štampači. Primenjivost 3D štampanih modela je neverovatna, od arhitekture, industrijskog dizajna i konceptualnih ideja, do primene u svetu mode, dizajna enterijera, razrade igara pa čak i u medicini.
 

Kakvu strukturu 3D objekta možemo da štampamo?

Postoje 4 osnovna tipa strukture objekata koje štampamo i to su: šupalj objekat, blago popunjen, gusto popunjen i kompletno popunjen objekat. Zavisno od vrste proizvoda koji se štampa, i od konkretne primene tog objekta nakon štampanja bira se i vrsta strukture. Sama strukturna popunjenost utiče na čvrstinu i otpornost štampanog objekta i podešava se izuzetno lako.

NAŠA MISIJA

Pored usluga i iskustva koje možemo da pružimo, želimo da podignemo nivo znanja o samom razvoju video igara, 3D tehnologijama, kao i dizajnu cilj nam je da približmo kvalitetne proizvode i sadržaje našim korisnicima i učinimo ih dostupnijim, dok zajedno prolazimo kroz edukativni proces dolaženja do tih proizvoda.

NAŠA FILOZOFIJA

Osnovna delatnost nam je razvoj video igara, koje pratimo pružanjem uslužnog 3D modelovanja i štampanja. Takođe radimo i 2D art i dizajn, uz širok spektar različitih ponuda i opcija za saradnju. Generana ideja nam je da upoznamo klijente sa svojim uslugama i pokažemo da je moguće biti pristupačan i kvalitetan u isto vreme.

VISOKI KVALITET 3D ŠTAMPE

GRAFIČKI DIZAJN & DIGITALNO ILUSTROVANJE

Esoter Studio

BLOG

Najuticajniji onlajn kanali vezani za 3D štampu

U poslednjih par godina 3D štampa je postala poprilično popularna tehnologija. Praktično ne postoji kraj sveta u kome 3D štampa nije postala sastavni deo različitih poslova. Tehnologiju 3D štampe možemo da vidimo u arhitekturi, medicini, zabavnoj industriji, ali i u mnogim drugim granama industrije gde ova primena možda i nije toliko očigledna

+

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

Naša iskustva sa ovogodišnjeg Games.Con-a u Beogradu

+

Šta nas čeka nakon konferencije Casual Connect Belgrade 2018.

Kada vodite mali nezavisni studio za razvoj video igara, morate da naučite izuzetno mnogo stvari. Ovaj proces učenja, dok pokušavate da napravite dobar sadržaj, može da vas odvede u najrazličitijim smerovima.

+